×
Logo sola.ba
Naslovnica  ›  Blog  ›  ODABIR SAVRŠENOG TEPIHA ZA VAŠ DOM

ODABIR SAVRŠENOG TEPIHA ZA VAŠ DOM

Prilikom uređenja interijera pravi je izazov odabrati tepih koji odgovara vašim potrebama i izgledu vašeg prostora. Na prvi pogled se možemo zaljubiti u mnogo tepiha ali u moru različitih ponuda,  pronaći baš onaj koji odgovara vašem prostoru po veličini, obliku, teksturi te uzorcima i nijansama boja nije baš jednostavno.

U obzir trebate uzeti funkciju tepiha i vaš način života,  jeli prostorija za koju je tepih namjenjen prometna i često korištena te jeli vam prioritet udobnost, elegancija ili pak nešto treće. 

Tepih kao dekorativni element može u potpunosti razigrati prostor ili se stopiti s njim ovisno birate li veselije boje i uzorke ili klasične i jednobojne. 

Iako često zanemarena, pri odabiru tepiha je jako važna i tekstura jer uvelike doprinosi izgledu interijera. Mnoštvo različitih tekstura i materijala doprinosi toplini doma i obogaćuje prostor.

Najbitnija stavka kod odabira tepiha je veličina. Izaberete li premalen izgledat će otužno i siromašno a prevelik će smanjiti i zagušiti prostor. Zato tepih birajte tek kada već imate sjedeću garnituru, zatim gledajte da sjedeća garnitura u dnevnoj sobi bude na tepihu (ili bar prednje noge) tako da prilikom sjedenja stopala budu na tepihu. Ako imate okrugli stol preporučuje se odabrati i okrugli tepih a ako je četvrtast onda birajte četvrtasti oblik tepiha.

Kod malih i minimalistički uređenih dnevnih boravaka odgovarat će mali tepih koji se prostire samo ispod stolića. Veliki tepisi odgovaraju velikim dnevnim boravcima i odlično sjedinjuju prostor. Najbolje da je tepih odmaknut od zida najmanje po 15 cm sa svake strane, tako da ne zaguši prostor. 

Kod uređenja spavaćih soba postoje dvije opcije; postaviti veliki tepih koji će se prostirati ispod i oko kreveta ili postaviti staze oko kreveta. Uklopite li ih sa bojom zidova i posteljinom  bit će izvrsna dekoracija. 

Hodnik je svakako potrebno izmjeriti prije kupnje tepiha kako bi se sva vrata mogla nesmetano otvarati. Birajte tamnije boje, kratka vlakna i tepihe ili staze koje se lako čiste jer je hodnik najprometnija prostorija u vašem domu. Okrugli tepisi pašu u četvrtastim i velikim hodnicima a za manje, uske hodnike birajte staze. Tepisi sa protukliznom podlogom su svakako poželjni.

Tepih za blagovaonu možete kombinirati sa stazom u istom stilu koju ćete staviti ispred kuhinje. Kuhinjski tepisi će dati boju, stil i komfor vašoj kuhinji i blagovaonici. Ključno je da je dovoljno velik da stolice ostanu na njemu kad se izvuku ispod stola.

Djeca najviše vremena provode na podu u igri, zato je bitno da tepih u njihovoj sobi bude mekan i topao a i otporan na mrlje tako da vam olakša čišćenje. Birajte tepihe veselih boja i nižeg gazećeg sloja.  

Tepih je svakako jedna od stvari u koju valja investirati, a odaberete li onaj koji odgovara vašim potrebama svakako nećete požaliti.

Podjeli s prijateljima